*

Mike Pohjola

Dingon klassikkobiisien alkuperäisversiot

Dingo on palannut ja tehnyt biisin nimeltä Facebookissa. Siinä lauletaan mm. "Olen tässä sun Ritari Ässä, nettitikkuja sydämessä". Monet ovat sosiaalisessa mediassa sydämistyneet tästä.

Mutta biisihän on aivan yhtä runollinen kuin Dingon aikaisemmatkin biisit! Toki tuntuu hassulta, kun nyt lauletaan 2010-luvun menosta eikä 80-luvun tekniikasta.  Mutta ettekö muka ole kuulleet näitä originaaliversioita?

"Ja käsi kädessä maksamme kaukopuhelun ja varattua se niin tuuttaa. Ja tämä hetki saa luurin pian johtovaurioon kun linjan aution kanssasi jaan."

”Illan värivalot on kaikille juhlaa. Telkkareita syttyy ja pidetään hauskaa. Vasen kätesi hakkaa nappeja säätimen. Antennit ei vain yllä katolle sankarin."

”Sinä ja minä kimppataksilla, sinä ja minä telefaksilla, sinä ja minä aamukasteessa."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Mikähän siinä ei tosiaan toimi, analyysin paikka. Jospa arvuutellaan:

Vanhan starbun nostalginen esiintyminen on ok, mutta omistaansyntyisen tunnelmoijan teevee-lähtöinen olettamus siitä, että ajan merkittävimmän ilmiön nimiöimisellä lähdettäisiin uuteen lentoon on liian teennäistä?

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Internet ilmiöineen on vielä niin uusi, ettei se ole saanut vielä paikkaa hitaasti kehittyvässä laululyriikassa. Lauluissa lauletaan vielä kirjeistä ja puhelun odottaamisista. Jos niissä facebookataan, twiitataan tai tekstiviesteilään niin se kuulostaa vielä kömpelöltä ja väkisin tehdyltä.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Veikkaan silti, että ainakin joku tuoreempi artisti voi käyttää näinkin moderneja teemoja. Mutta epäilemättä harkiten, termi sinne toinen tänne mieluummin kuin perustamalla aiheelle koko biisi.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Miljoonasade teki jo 1996 levyn Poikapainia & digitaalidaameja. Ei ole edes huono levy. Virtuaalirakkautta yms.

Kakkosraidalla samplena käytetty modeemin kättelyääni on jo nostalginen juttu, nykyteinit eivät sitä edes tunnistaisi. :)

http://www.musicme.com/#/Miljoonasade/albums/Poika...

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Törmäsin muuten itsekin aiheeseen aiemmin syksyllä. Kirjoitin biisin sanat ja aiheeseen, josta siinä puhuttiin olisi pitänyt kuvailla internettiä, mutta tuntui paremmalta viitata perinteisempään mediaan. Yritin sit tehdä niin että sen voisi ymmärtää kummin päin tahansa. Mutta pointti oli, että intuitio varoitti olemasta liian ajankohtainen termeissä.

Sen nimittäin kuulee jotenkin erityisesti, kun vaikka Jenni laulaa että "sä laitoit minut nettiin". Siinä on ihan tarpeeksi hetkeksi sulattelemista.

Jännä juttu kyllä.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Teen myös jonkin verran sanoituksia ja olen huomasin taannoin, että "euro" -sanan kanssakin pitää olla varuillaan. Sekin on liian uusi sana/ilmiö ja tekee lyriikasta helposti sanoituksesta väkisinväännetyn oloisen. Sanoituksissa elätään vielä markka-aikaa.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Ehkä on parempi unohtaa siinä tapauksessa valuutta kokonaan tyyliin "satasen laina".

Miksei korva tahdo hyväksyä, eikäkö nuortenkaan korva? Ne voi olla tosi konservatiivisia kyllä, I know.

Toi tweet tekis mieli kyllä johonkin sotkea...

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Eikun sekoittamaan
Muutamia (huonoja) ehdotuksia

Punk : Tweet this you twat
Voimaballadi : Tweet my heart (for you to keep)

ja niin eespäin

-EDIT-

MattiTeppoKatriJonna (Suomipop pöljille ja lapsosille)
Twiittaa mulle rakkaudesta
(anteeksi paha huonon huumorin päivä menossa)

Käyttäjän mikepohjola kuva
Mike Pohjola

Aika kömpelö tekstihän se on, mutta ei tämä Facebook- ja nettitikkuaiheen käsittely musta sinänsä ole mitenkään typerää. Typerää siitä tekee se tapa, millä sitä käsitellään. Mukana ei ole mitään omaa kokemusta, tulkintaa tai oivallusta.

Jos kirjoittaa biisiin "nettitikkuja sydämessä", tulee vaikutelma, että ei edes tiedä, mikä nettitikku on.

Sen sijaan "sä laitoit minut nettiin" antaa ymmärtää, että biisin sanoittaja Teemu Brunila tietää vähän mistä kirjoittaa ja käyttää nettiin laittamista esimerkkinä eksän tekemästä ikävästä tempusta.

Robinin "Frontside Ollien" on kirjoittanut keski-ikäinen täti, joka ei ole ikinä skeitannut, mutta biisissä skeittausjuttuja käytetään tapana puhua jostain universaalista.

Voi olla, ettei Neumann ole koskaan käynyt autiotalossakaan, mutta silti hän nuorempana osasi hienosti käyttää sitä vertauskuvana ja tunnelmaa tuovana asiana. Facebookin kanssa se ei häneltä onnistunut.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

On autiotalo paljon mystisempi vertauskuva kuin nettitikku (oli tikulla mitä valtionsalaisuuksia hyvänsä), eikä asiaa paranna jos symboliikka ontuu kaiken päälle.

Mutta uskon että olemme Sorvaniemen kanssa myös jäljillä. Ilmiö muistuttaa matkapuhelinteollisuudesta tutuksi tullutta dilemmaa insinööritieteen saavutusten ja taiteen välillä. Vuosituhannen vaihteessa, kun matkapuhelin saavutti fashion-statementin aseman, tuli ihmeteltyä ristisiitosten mahdollisuuksia paljonkin. Nähtiin jos minkälaista viritystä, ja useimmille oli tyypillistä epäonnistua. Kokonaista näkemystä siitä, kuinka pitkälle taiteen puolelle teknologia-tuotteella on mahdollista pötkiä, ei ollut helppo saavuttaa.

Teknologia-termien käyttö musiikissa on uskoakseni hyvin lähellä tätä. Se voi onnistua, jos ymmärtää tismalleen miten homma pitää hoitaa. Brunila onnistui mielestäni rimaa hipoen - ja juttu toimii monelle varmaan koukkuna.

Käyttäjän mikepohjola kuva
Mike Pohjola

Quentin Tarantinohan tuli tunnetuksi juuri siitä, että hänen varhaisissa leffoissaan keskusteltiin populaarikulttuurista kiinnostavasti ja hauskasti, ja se oli elokuvissa silloin ihan uutta. Mutta ei siihen ihan kuka tahansa olisi pystynyt, ekä ole pystynyt sen jälkeenkään. Tämän biisin kaltaisia noloja yrityksiä oli kyllä varmaan ollut.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Tämä juttu meni jo...
Voi poistaa tarvittaessa
Kirjoitus johon poistettu linkki viittasi poistettu

Käyttäjän MikaelJaakkola1 kuva
Mikael Jaakkola

No hitto, just kun meinasin ehättää korvakäytäville! Sanat ehdin eilen vilast sentään. Angstia siinä ainakin oli ja tuli mieleen, että Petri Nygård-tyyppisesti voi varmaan lotkauttaa kaikenlaista läpi. Angsti voisi olla aika hyvä tulokulma tällaisiin aiheisiin?

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset